Bouwbedrijven onder vuur; Arbeidsinspectie legt meerdere bouwplaatsen stil

Bouwbedrijven onder vuur; Arbeidsinspectie legt meerdere bouwplaatsen stil

Relevantie
De Nederlandse Arbeidsinspectie is bevoegd om (bouw)werkzaamheden stil te leggen. Afgelopen donderdag 23 maart 2023 werd duidelijk dat de Arbeidsinspectie hier ook grootschalig toe over is gegaan. Meer dan honderd bouwplaatsen werden stilgelegd. Een aantal dagen later werd duidelijk dat de Arbeidsinspectie bouwplaatsen blijft controleren en stilleggen.

Bevoegdheid bij “ernstig gevaar”
Als de Arbeidsinspectie naar zijn redelijk oordeel van mening is dat het verblijf op een (bouw)plaats of de werkzaamheden (op die (bouw)plaats) ernstig gevaar opleveren voor personen, dan is de Arbeidsinspectie als toezichthouder op grond van artikel 28, eerste lid, van de Arbeidsomstandighedenwet bevoegd om te bevelen dat i) personen niet mogen blijven in de door hem aangewezen plaatsen of ii) door hem aangewezen werkzaamheden worden gestaakt dan wel niet mogen worden aangevangen.

Deze bevoegdheid heeft vergaande gevolgen voor ondernemingen, en in het bijzonder voor bouwend Nederland. Het is voor ondernemingen dan ook van groot belang om te voldoen aan de verplichtingen die de Arbowetgeving voorschrijft.

Bouwbedrijven onder vuur
Door de controles van de Arbeidsinspectie en hun bevoegdheid tot stilleggen, komen de omstandigheden op een bouwplaats onder de aandacht te staan. Indien deze omstandigheden niet voldoen aan de wet- en regelgeving kan de betreffende onderneming geconfronteerd worden met een bestuurs- of strafzaak. Op 27 maart 2023 publiceerde het Openbaar Ministerie een nieuwsbericht over een strafzaak naar aanleiding van een dodelijk bedrijfsongeval. Het Functioneel Parket (een onderdeel van het Openbaar Ministerie dat leiding geeft aan onderzoeken van de Arbeidsinspectie naar strafbare feiten bij (ernstige) arbeidsongevallen) eiste in deze zaak een geldboete van EUR 70.000,–, waarvan EUR 25.000,– voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Bouwbedrijven kunnen dus op verschillende wijze geconfronteerd worden met de Arbeidsinspectie. Het is daarom van belang dat ondernemingen, zeker in de bouwsector, weten welke bevoegdheden de Arbeidsinspectie heeft op grond van de Arbowetgeving en welke verplichtingen voor ondernemingen uit deze wetgeving voortvloeien.